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SHOW to Measure both Ponies and 15.2 & Under Horses 
 
The SHOW HIO will begin to measure horses in post-show inspections for compliance 
with class requirements in pony and 15.2 & under divisions.  In previous years, show 
management could require horses to measure pre-show, however no post-show 
measurements were completed.  This will be done as part of the standard post-show 
inspection for the winner and any horse asked to complete post-show inspection for any 
reason. 
 
At The Celebration, horses are required to measure prior to their performance but can do 
so days in advance of their performance.  The Celebration will keep its current policy on 
pre-show measurement but also will reserve the right to measure any entry post-show 
entry for compliance.  Also, the Celebration will be measuring horses at the Spring Fun 
Show and Tunica Fall Classic. 
 
The post show measuring will begin once SHOW Head DQP John Paul Riner has 
completed training with his DQPs.  Horses that fail to comply with measurements in 
post-show inspection will be subject to discipline by the SHOW board in line with other 
post-show objective violations.   
 
At The Celebration, Fun Show and Tunica Fall Classic, any entry failing post-show 
measurement will be disqualified and the class re-tied.  At all other SHOW affiliated 
events, show management will determine if failure to comply will result in 
disqualification. 
 
Under section 2. Definitions the SHOW rulebook reads: 
Height of Horse – The height of all animals shall be stated in hands instead of inches.  A 
hand is four inches.  Maximum height shall be reckoned as so many hands “and under” 
while minimum heights shall be reckoned as “over” a given number of hands.  
Measurement shall include a horse’s shoes and pads. 
 
Horse or Pony – The term “horse” as used in these rules denotes either a horse or pony.  
When the term “horse” or “pony” is used in prize lists and catalogues of shows where 
height is one of the qualifications of the class, the word “horse” shall designate animals 
over 15 hands and the word “pony” shall designate animals 15 hands and under.  A 
mature horse is one that is five years of age and over.  Exception:  lead line ponies are 54 
inches and under. 
 
K. Measurement of Height of Entries.  The entry shall stand on a smooth, level surface, in 
such a position that the front legs are vertical and the backs of the hocks are in a vertical 



line with the points of the horse’s quarters.  The head should be held low enough to 
reveal the highest point of the withers from the ground.  The arm of the Measuring 
Standard shall be placed over the highest point of the withers.  The Standard should be 
perpendicular from the withers to the ground and the cross piece parallel with the ground 
surface. 
 

 
 
 
 
 


